Operationer

Operationer

Aterom

Aterom är en cysta i talgkörteln. Överallt på huden finns körtlar som producerar talg. Det har som funktion att smörja huden, hålla den mjuk och smidig och hindra den från att torka ut. Talget trycks ut på huden genom en liten öppning. Om öppningen täpps till börjar talgkörteln växa i takt med att mer talg bildas. Det kan bli som en liten hård kula precis under huden. Ofta sitter den i hårbotten och är i vägen när man kammar sig. Cystan är ofarligt, men om den är till besvär kan man ta bort den.

Ibland kan bakterier få fäste i den uppspända körteln och bilda en böld. Då kan man behöva hjälp akut med att få den uppskuren och tömma ut varet.

 

Hur går operationen till?

Det är en enkel operationen som görs med lokalbedövning. Man väljer ett tillfälle när cystan är i ett lugnt skede och inte är inflammerad. Läkaren lägger ett snitt över cystan och dissekerar loss den från underhudsfettet. Det är viktigt att få bort hela cystan, annars kan det hända att den kommer tillbaka på samma ställe. Huden sluts med stygn.

 

Efter operation

Det går bra att gå tillbaka till arbetet direkt efter ingreppet.

 

Nageltrång

Om huden vid sidan av nageln trycks hårt mot nagelkanten kan ett nageltrång uppstå. Oftast sker det på stortån och orsakas av att man går i trånga skor under en längre tid. Fortsätter processen kan nagelkanten vikas in och det ser ut som att nageln växer in i tån. Ett vanligt symptom är att ett hörn bildas på vardera sida om nageln när man klipper den. Om man klipper hörnet för långt ner kan detta ytterligare försvåra tillståndet och bakterier kan få fäste med infektion som följd. Ibland kan man behöva ta bort hela nageln för att lösa problemet. Det tar då ett halvår för en ny stortånagel att växa ut. Man kan också göra en förebyggande operation i syfte att göra nageln smalare.

 

Hur går operationen till?

Antingen tar kirurgen bort hela nageln eller så görs den förebyggande operationen. Hela tån bedövas, och sedan väntar man ett par minuter på att bedövning ska verka. Vid förebyggande operation tar kirurgen bort sidan av nageln och förstör nagelämnet med hjälp av fenol så att den inte växer ut igen eller växer ut smalare i framtiden. Beroende på ingreppet kan det ibland behövas ett stygn i huden. När operationen är klar lägger vi på ett tryckförband. I enstaka fall kan man behöva nyttja antibiotika inför en operation om tån är kraftigt infekterad.

 

Efter operationen

Du behöver byta förband dagligen under en till två veckors tid tills såret har läkt. Om du har ett fysiskt jobb eller om du står upp på jobbet rekommenderar vi att du är hemma i en till tre dagar efter ingreppet.

Oftast räcker det med en operation för att åtgärda nageltrång, men vi kan inte garantera att du aldrig kommer drabbas av nageltrång igen i framtiden. Det beror på hur dina naglar växer. Däremot ser vi till att operationen utförs på bästa möjliga sätt, och ger dig råd inför framtiden för hur du kan minimera risken för att nageltrånget kommer tillbaka.

 

Födelsemärken, hudförändringar, nevus

Ett födelsemärke är en mörk fläck på huden. Den innehåller extra mycket pigment, samma färgämne som gör huden mörkare när den utsätts för sol. Födelsemärken kallas nevus eller leverfläckar. Nevus är oftast ofarliga, men i enstaka fall kan de utvecklas till cancer. Synliga förändringar i ett nevus kan vara ett tecken på cancerutveckling.

Förändringar att hålla utkik efter kan vara att den växer, att kanten börjar få oregelbundna former eller att det blir en sårbildning i nevuset. Om du noterar att ett nevus förändras är det viktigt att få en läkarbedömning. Vår allmänläkare kan göra en primärbedömning av hudförändringar och vid behov skicka remiss till hudläkare. Vi tar även bort benigna födelsemärken, men bara efter att en hudläkare har bedömt dem lämpliga för operation.

 

Hur går operationen till?

Vi lokalbedövar området och läkaren skär bort nevuset. Ibland kan ett par millimeter frisk kringliggande hud behöva tas bort som marginal. Huden sluts med stygn.


Efter operationen

Det går bra att gå tillbaka till arbetet direkt efter ingreppet.

 

Fettknuta/Lipom

Fettknutor kan uppstå i underhudsfettet men även i djupare liggande fettvävnad i kroppen. Ytliga knutor kan enkelt tas bort med lokalbedövning om de ger besvär. Om fettknutan sitter på ett känsligt ställe (t.ex. i nacke eller armhåla) eller är större än 5 cm kan kirurgen välja att göra en magnetkameraundersökning innan beslut fattas om operation. Djupt liggande knutor ska bedömas inom den högspecialiserade vården och inte av oss.

 

Hur går operationen till?

Kirurgen bedövar huden ovanpå knutan och gör ett snitt. Därefter klipps knutan loss och trycks ut genom hålet i huden. Detta kan upplevas som lite obehagligt om knutan är större eller sitter hårt fast. Huden sluts igen med stygn.

 

Efter operation

Det går bra att gå tillbaka till arbetet direkt efter ingreppet.