Borttagning av tatuering

Borttagning av tatuering

Vi kan hjälpa dig att ta bort din tatuering med YAG-laserteknik. Vi har gedigen kompetens på området och toppmodern, säker laserutrustning.

Lasermaskinen Q-switched Nd:YAG är den säkraste och mest beprövade metoden för att avlägsna tatueringar. Behandlingen ger ingen ärrbildning som för 20 år sedan, då man använde rubinlaser, mekanisk borttagning eller kirurgi.

 

Hur fungerar borttagning av tatuering med YAG-laser?

Laserstrålen slår sönder pigmentet i tatueringen, varefter kroppen transporterar bort bläcket den naturliga vägen. Man inleder behandlingen med låga frekvenser och ökar intensiteten gradvis för att undvika vävnadsskador. Oftast behövs mellan fyra till åtta behandlingar för att ta bort en tatuering. Processen tar då ungefär ett halvår.

Bortforslingen av bläckets pigment sköts av kroppens egna processer via blod, celler och lymfa. För att kroppen ska hinna ta hand om allt lösgjort pigment bör man vänta minst 4-8 veckor mellan behandlingarna. Din tatuering blir gradvis ljusare med varje behandling, tills bara den sista svaga skuggan återstår och till sist ingenting. Efter avslutad behandling syns inget spår av tatueringen.

Laserstrålen absorberas av pigment i ett visst färgspektrum inom en viss våglängd. Inställningarna anpassas med hög precision efter tatueringens färger. Svart pigment, till exempel, absorberar våglängden 1064 nanometer och rött pigment absorberar våglängden 532 nanometer. Det snabbaste resultatet får man med mörka pigment på ljus hy.

De allra flesta tatueringar går att ta bort, men vissa kräver fler behandlingstillfällen än andra. Beroende på tatueringens egenskaper kan det i vissa fall behövas längre uppehåll mellan behandlingarna.

I de flesta fall är behandlingen förenad med lite eller inget obehag. Många patienter känner nästan ingenting alls. Vissa områden på kroppen är dock känsligare än andra.

Gravida kvinnor kan behandlas om tatueringens yta är mindre än en helarmstatuering.

 

Hur lång tid tar det?

Räkna med minst ett halvår för borttagning av en vanlig, medelstor tatuering, och upp till 18 månader för tatueringar som är ifyllda, väldigt stora och har många färgrika detaljer. Generellt brukar grönt, blått och gult vara de mest svårbehandlade färgerna.

Alla färgstarka bläck innehåller mycket metaller såsom järn, koppar, kadmium och bly. Bläck som innehåller tungmetaller, plaster eller andra besvärliga ämnen är svårare för lasern och kroppen att avlägsna och försvinner därför långsammare.

En tatuering som ej är ifylld har bättre prognos för snabb borttagning än en ifylld. En tunnare bläckbarriär gör processen snabbare. Är tatueringen dessutom gammal kan man räkna med ett mycket bra resultat. Men det som är mest avgörande är alltid bläckets innehåll.

En tjock bläckbarriär med metallinnehåll kan ibland kräva ett antal behandlingar innan man börjar se ett märkbart resultat. Efter några behandlingar brukar dock processen kickstarta, och man ser plötsligt stora förändringar efter varje behandlingstillfälle.

Nästintill alla tatueringar försvinner tids nog. Borttagningen kan inte påskyndas. Kroppen behöver tid på sig att forsla bort alla färgämnen, och det gör den i sin egen takt. Tålamod är en huvudingrediens för lyckat resultat, men även att skötselråden följs. Påskyndad behandling ökar dessutom risken för ärrvävnad.

 

Efter behandlingen

Ibland kan blåsor uppstå på området, speciellt efter den första behandlingen. Det är mycket viktigt att ej sticka, riva eller peta hål på dem. De kommer att läka av sig själva inom ett par dagar. Om en sårskorpa uppstår bör man absolut inte riva bort den.

Noggrann hygien är mycket viktigt efter behandlingen, samt daglig användning av solskyddsfaktor.

I extremt sällsynta fall kan patienten få en övergående, allergisk reaktion mot pigmentet som frigörs i kroppen, med symptom som svullnad, blåmärken, klåda eller rodnad. Mindre än en procent av alla som genomgått behandlingen drabbas och rektionen är övergående. Men självklart hjälper dig direkt om det skulle inträffa.